středa 4. května 2011

ROPINGOVÝ SPECIÁL S PLOCHÝM PLÁTEM

Pro jednoho soutěžního ropera ze sousedního Německa (Steffen Schorcht - Twin-S-Ranch) jsem postavil ropingové sedlo, které možná stojí za bližší zmínku. Tento typ sedla bych neváhal doporučit i pro rekreační ježdění.
Jde o Ranch-ropingové sedlo se sedlovým závěsem v typu plochý plát (flat plate) a hlubokým středovým posedlím. Běžně bych použil pro ropingové sedlo sedlový úvaz na dvoje Déčka, ale zde jsme řešili prekérku s trochu přestavěným koníkem, proto jsme zvolili variantu s plochým plátem v pozici na 7/8, který bude celkově lépe sedlo přidržovat.
Ranch-ropingové sedlo s plochým plátem 
Provedení sedla je tzv. Heavy Duty - čili určeno pro velkou zátěž. Tomu odpovídá kromě zesílené dřevěné kostry WFHD i celkové zpracování sedla. Swells forku, hruška i zadní hrana lemu Cantle jsou obšité lícovou Rawhide, což naznačuje, že sedlo se jen tak nepoškodí ani při těžképráci nebo nešetrném zacházení. Relativně dlouhé tvrdé posedlí bez sedlového polštáře (zde je délka 16-1/2") je zároveň co nejhlubší a v místě sedu vlastně téměř kopíruje kostru. Směrem dopředu je pak posedlí vytaženo více nahoru, než je zvykem u calf-ropingových sedel. Tato drobná úprava dovolí jezdci i lasování dlouhým lasem z ruky, nejen calfropingovou techniku lasování.
Provedení většiny sedlových dílů je obrácenou rubovou stranou nahoru, což zvýrazňuje pracovní určení sedla. Roughout provedení podporuje jistotu sedu a jeho výhody v očích zkušených jezdců převládají nad skutečností horší možnosti údržby rubového povrchu.
Pohodu jezdce zvyšují přetočené fendry.
Nezbytným doplňkem ropingového sedla je široký zadní podbřišník - zde je v šířce 6", protože sedlo bude používáno pro profi roping a široký a správně natvarovaný podbřišník zaručuje koni větší komfort při práci.
Kompletní kování na sedle je originál All Stohlman, materiál je na zakázku vyrobený sedlový krupon, v medové podbarvě. Sedlo je napuštěné olejem a na hladkých dílech je propustná WTapretura, která umožňuje další ošetření mazáním a podporuje přirozené stárnutí a patinu. Rawhide obšití je ošetřeno vodě odolnou akrylátovou apreturou.
Zdobení je jednoduché - linka okolo dílů tvořená motivem ostnatého drátu.
Bandáž hrušky je zde provedena originálním Mulehide, které vozím z us.



Nabídkou tohoto typu sedla bych chtěl trochu nabořit  zaběhlé teorie o nevhodnosti ropingových sedel k běžnému ježdění nebo rekreaci. V takto provedeném sedle - se středovým posedlím není důvod se obávat nějakého nepohodlí nebo nesprávného posedu.

Žádné komentáře:

Okomentovat