středa 27. dubna 2011

SONY ROPER

Jednou z mých oblíbených skupin sedel jsou sedla ROPINGOVÁ.
Jsou to specializovaná sedla nejen pro soutěžní roping (Tie Down Roping, Team Roping), ale v trochu rozdílném kabátku se dají používat jako univerzální sedla rančerská.
Bohužel doba nedávno minulá u nás neudělala ropingovým sedlům příliš dobrou službu. Je to tím, že se zde pětadvacet let stavělo na konstrukčně špatných kostrách (mnozí na ně staví dodnes...) a jezdci mají spojeno Roper = CantleSeat, široká nepohodlná sedla, a už jen při nabídce stavby ropingového sedla pro rekreaci jim naskakuje husí kůže..., pokud se jedná o staré typy koster je tato obava na místě.
U mé nabídky typů koster k tomu však není důvod. I u čistokrevných Ropingových sedel z mé dílny najdete klasický Center-Seat a dovolím si tvrdit, že tato sedla patří k velmi pohodlným.
Chci vám zde představit sedla, postavená kostrách, z mého "dřevěného programu" v typu SONNY ROPER.

Originální základ pro můj typ sedla SONNY ROPER byla kostra z produkce americké firmy Bowden Saddle Tree, se 16" dlouhým posedlím. Patří do rodiny sedel nízkých asociací (Low Association - sem řadíme i typy, např. Ellensburg, Liuellen a TM-roper) a slouží převážně pro stavbu sedel pracovních a sportovních.

CALF ROPER
Rozdíly mezi jednotlivými ropingovými speciály (Calf-Roper, Ranch-Roper a Team-Roper) jsou relativně malé a mohou se i vzájemně prolínat.  Tady se vám pokusím přiblížit moje pojetí jednotlivých typů ropingových sedel, jak je dělám v mé dílně.
CALF ROPER - sedlová kostra SONNY WRIGHT, posedlí 16-1/2"
U sedel určených pro sportovní TIE DOWN CALF ROPING - lasování na čas, známé z rodeových soutěží používám toto provedení
1. plochý a nízký profil sedla
2. sedlové závěsy Full Double Dee, čili déčka vpředu v pozici Full (v ose hrušky)
3. měkké posedlí,
4. ukončení Cantle přehnutým Cheyenne Roll
5. sedlové sukně ve tvaru Roper Skirts, čili hranaté s oříznutými rohy
6. třmeny v typu Contest (na obr.) nebo Deep Roper, obšité lícovou Rawhide
7. potažené Swells (boky forku) lícovou Rawhide
8. hruška určená pro roping Post Dally (na obr.) nebo Calf Roping 3" až 3-3/4"
9. zadní řemeny pro zadní podbřišník
10. šířka třmenových řemenů 3"
11. bočnice posedlí jsou oříznuté rovně.

U calfropingových sedel se zásadně nepoužívá přetočení třmenových řemenů, protože by to mohlo způsobovat zachytávání nohy ve třmenu při vystupování ze sedla.
Z tohoto sedla se lasuje téměř bez výjimky směrem dopředu a jeho nízký profil umožňuje rychlé vystoupení po zalasování telete.

TEAM ROPER
V porovnání s s calf-ropingovým sedlem má TEAM-ROPER hlubší posedlí a celkově o trochu vyšší profil.
U těchto sedel lze použít přetočení třmenových řemenů, protože se ze sedla nevystupuje v rychlosti.
Ostatní parametry se téměř shodují s popisem výše.

TEAM ROPER - sedlová kostra SONNY WRIGHT, posedlí 16-1/2"
RANCH ROPER
Tato sedla se již blíží svým provedením sedlům všestranně použitelným, přesněji k práci na ranči s užším zaměřením na ranch-roping.
Provedení těchto sedel je podřízeno hrubší práci, bez slabých míst (tvrdé posedlí na místo sedlového polštáře). Bočnice posedlí mohou být oříznuté rovně nebo dokulata. Cantle může být ukončen Cheyenne Roll nebo rovnou rolkou bez přehnutí.
Sedlové závěsy mohou být ve více variantách - v pozici Full Double Dee, zrovna tak Double Dee v pozici 7/8 nebo dokonce i v provedení s plochým plátem.
RANCH ROPER - sedlová kostra SONNY WRIGHT, posedlí 16"

RANCH ROPER - sedlová kostra SONNY WRIGHT, posedlí 16-1/2"

Žádné komentáře:

Okomentovat