úterý 24. května 2011

TRAIL - VERZE PRO IRSKÉHO COBA


 
TRAILOVÉ SEDLO - 16" posedlí
kostra WESTMAN pro irského coba
TRAILOVÉ SEDLO - 15-1/2" posedlí
kostra WESTMAN pro irského coba
 Trailové sedlo je relativně široký pojem, který dává možnost různých designových řešení sedla - v provedení sedlových dílů a vzhledu sedla, tak i poskytuje jakousi "konstrukční volnost" tvůrce sedla a není to svázáno žádnou konvencí, jaká se uplatňuje u ostatních westernových sportovních sedel. Základ u všech trailových (čili cestovních) sedel zůstává stejný - pohodlné sezení na delším putování a praktické doplňky.

Trailové sedlo s dokulata oříznutými sukněmi - Roundskirts
Typ sedla, který vám představím v tomto článku, je parametrově uzpůsoben širokému rámci Irského Coba.
Tento rámec koně je vzhledem ke konstrukci westernového sedla téměř na hranici technických možností.

Extrémě široká, prohnutá a krátká záda s vysoko nasazeným krkem vyžadují speciálně tvarované Bars, které musí být hodně probrané v místě pozice nohy jezdce, aby se na tom vůbec dalo jezdit.
Celkově široká základna sedla pak musí být směrem nahoru v místě posedlí dostavěna do co nejužšího posedlí, aby jeho hrany jezdce netlačily do vnitřní části stehen a bylo tak zajištěno potřebné "cestovní pohodlí" jezdce.


U tohoto typu sedla jsem volil střih s hodně okrájenými sukněmi, které na tomto typu koní vypadají v kombinaci s dopředu naklopeným předkem sedla lépe než sukně hranaté. Je to ale jenom věcí vkusu a nic nebrání používat i zde sukně hranaté...
Přední rozsocha a hruška sedla jsou naklopené hodně dopředu, čímž se zvětšuje prostor v sedle. Měkké posedlí pak zase zvyšuje komfort posezení. Zrovna tak třmeny v typu Bell Bottom se širokou nášlapkou jako u pracovních rančerských sedel jsou pro dlouhý pobyt jezdce v sedle příjemné.







Dřevěná kostra v laminátovém potahu z produkce WESTMAN
speciál pro rámec irského coba











Žádné komentáře:

Okomentovat