sobota 20. listopadu 2010

COWHORSE SADLLES

COWHORSE SADDLES - relativně mladá skupina sedel, která zažívá na západ a na jih od nás nebývalý boom, který se poznenáhlu začíná plížit i k nám.
Za všechno může soutěžní disciplína Working Cowhorse, kde se jede reiningová úloha a v zápětí úloha s teletem. Smyslem toho je prokázat kvality koně jak v přiježděnosti ve westernové drezůře, tak jeho cow sense - "cit pro krávu" - jinými slovy schopnosti v práci s živým teletem.
Speciální sedla pro tuto disciplínu se začínají objevovat po roce 2000, a v té době to bylo v jakémsi stádiu hledání nejlepšího a nejfunkčnějšího designu sedla. V následujících deseti letech se podoba COWHORSE sedla ustálila ve dvou základních typech - a v obou případech je na předních místech ve výrobě firma Bob's Saddlery. Takže u nich uděláme hned první zastávku...
První styl cowhorse sedla je velmi podobný dobytkářským sedlům (Ranch-Cutter).


Cowhorse - Bob Avila, Hardseat
První z vyobrazených sedel je model postavený u Bob'se pro Boba Avilu. Zde je velmi dobře znát, že základ sedla vychází jednoznačně z cuttingového sedla. Hruška je typická pro cuttera, vysoká 4" a také celkový design evokuje vzhled pracovního dobytkářského sedla (jakoby Ranch-Cutter). Jsou zde ale dva markantní rozdíly, které ho od cutteru odlišují.
1. široké fendry, spíše reiningového střihu
2. vytažení přední poloviny posedlí vysoko pod hrušku,což je úplný opak v porovnání s moderním cutterem, kde je tato pasáž sedla naopak co nejnižší.

Cowhorse - Tod Bergen
Podobný styl sedla používá i další, asi nejvýznamější cowhorseový jezdec ze stáje Bob's Saddlery - Tod Bergen. Oproti výše uvedenému modelu je zde použito měkké posedlí. Jinak je styl sedla opět hodně v dobytkářském vzhledu. Kontaktní výkroj je zde velmi hluboký. Základem sedla je opět upravená Cuttingová kostra (BW-Cutter od Bowden Saddle Tree).

 
Cowhorse-Cutter - Al Dunning
  
Reining - Fappani

 U modelu postaveného pro Ala Dunninga už vidíme několik výraznějších rozdílů. Je zde použita nižší hruška (3-1/2") na nižším a širším forku, bočnice posedlí hranaté, jako u ropingových sedel a fendry jsou také spíše ropingového typu. Zvýšení přední části posedlí je také výrazně menší. Toto sedlo je podobné spíše všestranným sedlům typu VERSATILE. Je zde zvláštnní kombinace sedlového závěsu - vpředu inskirt kruh a vzadu déčko, což u tohoto typu sedel nebývá úplně obvyklé. Inskirtový závěs má své výhody - není tolik cítit pod nohou a v určité kombinaci, kdy má jezdec kratší nohy a koleno by mu lezlo do klasického déčka, je toto dobrá varianta. Odmyslíme-li si tvar sukní a porovnáme-li horní linii sedla, tak celkově toto sedlo připomíná takového jakoby "zropingovatělého" fappaniho reining, protože má téměř shodný fork i profil posedlí.
Cowhorse - Al Dunning

Zastávku u Bob'se ukončíme ukázkou sedla pro stejného jezdce, ale v jiném designu cowhorse sedla - tentokrát s použitím Butterfly sedlových sukní.
Fork, sedlový závěs, profil posedlí i tvar fendru je zachován, ale je rozdíl ve tvaru bočnice posedlí - aby to korespondovalo s tvarem sukní a jsou zde již zmíněné reiningové sedlové sukně.













Bob's Saddlery ale není zdaleka jediný výrobcem, který udává směr ve vývoji cowhorse sedel.
Dalším velmi zajímavým výrobcem je například Jerry Shaw.
Zařadím sem dvě jeho sedla, která trochu napoví styl, kterým se tento výrobce zabývá. Je to zcela rozdílný rukopis od předešlého výrobce a přesto jsou to typická cowhorse sedla.

Cowhorse - Jerry Shaw

Cowhorse  - Jerry Shaw

Zatím poslední zastávku udělám u výrobce, který se jmenuje Sean Ryon.
Sean Ryon - Reiner / Cowhorse
Opět je hna první pohled znát jiná koncepce. Tento výrobce se nejvíce zabývá sedly pro Cutting, ale v nabídce má i sedla pro cowhorse soutěže nebo reining.

Žádné komentáře:

Okomentovat