pondělí 18. dubna 2011

CLIFF WADE VAQUERO

Chybné snahy výrobců přizpůsobovat tvar posedlí u wade sedel (Deep Center Seat) sportovnímu nebo equitqtion použití sedla (Flat Seat), jsou na úkor původního určení sedla Wade - ranch ropingu, a jsou přímo na škodu pověsti správně postaveného wade sedla ve "vaquero tradici". Ta je od základu podřízena lasování. Výroba a šíření zparchantělých sedel - ani ryba, ani rak (z povzdálí snad podobných wade sedlům) vnáší pouze zmatek do beztak již dezorientovaného westernového rybníčku. Pokud mám potřebu jezdit v sedle s plochým posedlím (a nejde-li pouze o to, jak to z dálky vypadá...), je velké množství jiných vhodných sedel, než je wade. Připadá mi rozdvojené stylizovat se do líbivého obrázku "tradiční kalifornského ropera" a záměrně si při tom pod zadek cpát sedlo, na kterém lasovat správně technicky v kalifornském stylu vlastně ani nelze...?! To si pak klidně můžu přimontovat tlustou hrušku na reiningové sedlo, abych vypadal pro náhodné diváky z dálky jako tvrdý roper..., no jo, ale co pak z blízka...?
Pokud se člověk vydá cestou "aby to vypadalo JAKO" je výsledek vždy stejný - úsměvná, leč smutná  imitace. Imitace ropera na imitaci wade sedla...

VAQUERO WADE
v.č. 1400211
Sedlo, o kterém budou následující řádky je opakem takových neujasněných snah a je představitelem stylově čisté cesty. Sedlo je určeného k svému původnímu účelu - kalifornskému ranch-ropingu (lasování z volné ruky dlouhým měkkým lasem), postavené pro výhradně pracovní použití, tedy přesněji pro kalifornské rančerské lasování.
Sedlo bylo postaveno na základě konzultací s kovbojem v šesté generaci  a lektorem vaquero horsemanshipu ze států - Jeffem Sandersem a jeho profesním přítelem sedlářem McGovanem.
Základ sedla - sedlová kostra je z mojí produkce - dřevo s vrstveným laminátovým potahem v zesíleném provedení a je určená pro roping. Tento typ kostry najdete u mě na stránkách pod označením WFHD (což znamená Wood covered Fiberglass Heavy Duty).
Na sedle jsou použity všechny poznatky, které jsem doposud o sedlech určených k ranch-ropingu dokázal nashromáždit a vzájemně pospojovat do logického celku, který je prověřený a odsouhlasený výše zmíněnými pány.

Na rozdíl od klasických wade sedel se sedlovými sukněmi ve tvaru Roundskirts, je tady design sedla tak trochu oldtime, s použitím tří nápadných prvků - hranatých sedlových sukní, dvojtých třmenových řemenů vedených z části po horní části fenderu a dlouhých Tapaderos v typu Eagle Beak.
Na tomto sedle je vše podřízeno funkčnosti a pracovnímu použití, ale to neznamená, že když je sedlo pracovní, že musí vypadat jako nedodělané... Floral motiv s tmavým Bacground a vlnovka (Carlos Border) okolo všech dílů uspokojí i náročného milovníka zdobených sedel. Všechny hrany sedla jsou obšité bělenou Rawhide a příhodně rozbíjí převládající hnědou barvu, která je ve dvou tónech stejného odstínu - rubová světlejší a lícová strana kůže je tmavší - což příjemně dokresluje výsledné provedení sedla. Sedlo je celkově uzpůsobeno pro levorukého ropera, tzn, že i bandáž a řemínek pro vázání lasa jsou motané na druhou stranu, než je obvyklé pro praváka.
Z obrázku je zřejmý i způsob vázání dlouhého lasa (Rawhide Reata) a způsob zavěšení pout pro nohy koně v zadním kruhu - Hobble Holder.
Relativně krátké, ale typově správné posedlí (Deep Center Seat), které je v pohledu z boku vytažené až k silné hrušce (Wood Post Horn - zde je hruška 3-1/4" vysoká a 5" široká) je podmínkou pro použití wade sedla k lasování. Takto provedené posedlí v kombinaci s kolmou a mělkou mísou zadní rozsochy pak upravuje sed ropera. Je nutné více prodloužit třmeny, než je zvykem u sportovních sedel. Dostatečnou oporu vpředu zajišťují nezbytné Bucking Rolls, které zabraňují tomu, aby se jezdec dostal vpředu příliš blízko za fork, což by znemožňovalo točení Dally okolo rozměrné hrušky (Dally = otočka lasa).
Za takto provedené sedlo se pak člověk nemusí stydět ani před rodilým kovbojem a nelze jej považovat za imitaci.
V tomto konkrétním sedle Jeff Sanders jezdil na jeho letošní první jarní klinice ranch-ropingu a provedení sedla, tvar posedlí i jeho celkovou funkčnost mi potvrdil, a vše navíc prověřil při skutečném kalifornském lasování.

Žádné komentáře:

Okomentovat