pátek 7. ledna 2011

Česká ranch-ropingová asociace...

Je to tady.
Zatím je vše ve stádiu vzniku a práce na legislativním uspořádání. Nicméně pro ty, kdož se neuspokojí virtuálním vaquerstvím a budou chtít tuto americkou tradici poznat se vším, co k ní patří a vždycky patřilo (hlavně tradiční pomůcky - tj. splétané rawhide laso reata, sedla, uždění a tradiční prvky v ustrojení vaquero jezdce a jejich správné používání), a pro ty jež se chtějí seznámit nebo zdokonalit v prácí s lasem v ranch-ropingovém duchu - pro ty je tu tato nově ustavená instituce, která bude mít za úkol sdružit lidi podobně postižené a poskytnout jim co nejvíc informací na jednom místě. Proto má asociace také v podtextu "Buckaroo Society", což je varianta vaquero v modernějším stylu.
Hlavní výhoda asociace je v tom, že v její působnosti budou povoleny legislativní výjimky (alespoň je to tak i v zastřešující ERRA - evropské asociaci) a bude možnost pod její hlavičkou legálně pořádat akce, soutěže a aktivity podle tradičních amerických pravidel, se zahraničními zkušenými rozhodčími a rodilými lektory z rančerské praxe, a také vyvíjet aktivity týkající se lasování, které nejsou běžně v našich krajích k vidění nebo nejsou příliš neznalými aktivisty tolerovány.
Pokud si umíte dát dohromady všechny indicie, pak vám je jasné, že pro kovboje není konečným cílem mít tzv. Bridle Horse vyrobeného v kruhovce ale koně, který k tomuto stavu dospěje pouze dlouholetým tréninkem práce u stáda, venku na pastvině, se všemi návyky, vzruchy a tradičními činnostni, které nelze získat uměle (potřebu výcvikového základu v kruhovce tímto nepopírám a je nezbytnou součástí - ne však konečným cílem). Možná pak na konci svého snažení budete mít koně přiježděného jen tak, jak to podle svých schopností dokáží běžní smrtelníci, ale na druhou stranu si budete na svém koni jistí a nebudete mít strach, že vás odsedlá první spadlá šiška... Bridle Horse je kovbojova pomůcka k další práci - stoprocentně pracující kůň teprve umožní jezdci ostatní činnost ze sedla i mimo něj - v nejširším spektru rančerských činností - od sortingu, brandingu telat až po doktoring s dospělým dobytkem. Ale u všech těchto činností je používáno laso !!! Bylo by drobátko zcestné chtít zachovávat nějakou tradici bez tradičních pomůcek. To je jako být filatelista bez známek.
Budu zde nejspíš nařčen z "kradení" nápadů, ale pokud sledujete moje stránky a kovbojskou školku, víte, že článečky o vaquero stylu a pomůckách jsem publikoval již v roce 2004, kdy mnozí ještě neměli ani své první westernové sedlo, natož nějaké povědomí o amerických tradicích.
Takže souběžné aktivity v podobném duchu u jiných skupin jezdců jsou zcela pravděpodobné, - ale tady jde o americkou tradici, na kterou zde nemá nikdo patent, ani nic z toho nemá nikdo předplacené, takže necítíme povinnost kohokoli žádat o svolení, zda se můžeme tímto problémem zabývat a není důvod nikam psát (virtuálně ani skutečně) pohoršené reakce spravedlivých...
Přidání se k této naší aktivitě je zcela na svobodném rozhodnutí každého. Chcete-li přidejte se a využijte nabízených možností, a nebo pokud nesouhlasíte s nabízeným směrem, - nepřidávejte se. Je to Vaše volba.
Jedno je však zcela zřejmé a jisté. Tradici vaquero nelze zachovávat v teplákách a na anglickém sedle. Tradici tvoří tradiční pomůcky, tradiční postupy a tradiční přístup, a hlavně - celkový konsenzus a prolnutí těchto faktorů. O toto nám půjde ve sdružení přátel Ranch-Ropingu - v CRRA.
Činnost CRRA bude úzce navázána na aktivity PRCZA, abychom umožnili účast i jezdcům ze soutěžního rybníčku a budeme se snažit zkoordinovat činnost tak, abychom si nepřetahovali duše a nekryli si termínově nejzajímavější akce (bude-li to možné - protože víkendů je omezený počet a akcí se připravuje mnoho).
Takže už snad jen - Cowboys Up!

1 komentář:

  1. Nazdar Milane, vznik CRRA vítám. Nebyl jsem a nejsem příznivcem žádného vzývaného guru, protože se domnívám, že člověk se učí rozmanitostí, zkušeností, vlastními omyly a praxí. Pokud se povede do českých luhů a hájů dostat rodilé cowboye z amerických ranchů, bude to jen dobře. Nevznikne tak hora přenesených nepřesností, tradovaným jedním či několika málo lidmi, které se zafixují jako jedinné možné a správné. Rád se učím srovnáním a pozorováním lidí, kteří mají příslušné návyky v krvi od malička a ne jen okoukané z nějaké návštěvy. Přeju úspěch a rozhodně se akcí CRRA chi účastnit. Tom Sychra

    OdpovědětVymazat